vrijdag 25 september 2009

Consumentenbond: De Wereld Op Zijn Kop!

Ik heb jaren geleden al mijn lidmaat-schap bij de consumentenbond opgezegd. Reden daarvoor was dat ik me mateloos stoorde aan hun CV-ketel test.
Nou zit ik al 23 jaar in de verwarmingsbusiness dus ik heb er verstand van. De Consumentenbond niet, dat is al jaren duidelijk. Ik had dan ook niet het idee dat ik op hun kon vertrouwen als ging het om wasmachinetests, televisietests, cameratest en wat voor apparaten je zoal meer kan testen.

Ook dit jaar heeft de bond weer een CV test uitgevoerd en u raadt het al, de uitkomst is weer dramatisch. Zo dramatisch zelfs, dat ik vermoed dat zij de lijst achterstevoren hebben gepubliceerd. Van alle ketels die in de test zijn gebruikt is de Intergas Kombi Kompakt HR 28 in de praktijk toch echt wel de beste gebleken. Toch staat deze ketel onderaan de gepubliceerde testlijst.
Atag A-serie staat bovenaan de lijst omdat deze ketel het zuinigst is en het minste schadelijke gassen uitstoot. Tja, dat klopt wel, maar dan alleen omdat het ding van alle geteste ketels het meest in storing valt. Atag heeft tijdens de testperiode aan installateurs ook geen onderdelen kunnen/willen leveren, dus repareren was er ook al niet bij, zonder dat hun eigen servicedienst moest worden ingeschakeld. Met andere woorden, je zat gewoon een weekend in de kou als het ding op vrijdag uitviel. Een allesbrander in huis is niet verkeerd. Overigens zegt de bond dat deze ketel "er maar liefst 31 seconden over doet om het warm water op 45 graden te brengen". En daarmee is hij ook de traagste ketel uit de lijst. Toch is hij volgens de bond ook de beste. Lekker duidelijk allemaal.

De Remeha Calenta (nr2) lijkt op het eerste gezicht een mooi toestel. Hij heeft een zelfreinigende wisselaar, zegt men. Men van Remeha gelooft daar echter zelf niet zo in. Tevens moet er speciaal gereedschap worden aangeschaft om het ding te kunnen reinigen. Wie denkt u dat dat gereedschap moet betalen?
De Itho (nr3) wil ook nog wel eens in storing vallen en onderdelen krijgen is geen pretje, dus open haardje erbij is gewenst.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan over bijvoorbeeld fabrikanten die hun onderdelen alleen op donderdag afsturen. Valt uw keteltje uit op vrijdag en moet er wat besteld worden? Volgende week donderdag bent u aan de beurt. De openhaarden en allesbranderleveranciers varen er wel bij.

Echt, de Intergas KK is de beste van het stel. Hij scoort met alles goed. Alleen is hij iets minder zuinig dan de Atag (met de nadruk op “iets”, want het ontloopt elkaar niet zo erg), maar ja, hij slaat dan ook aan als u de kraan open draait of de thermostaat omhoog draait. Bij Atag en de rest bent u daar niet zo zeker van. Zo staat er nog maar één Vaillant in de lijst (nr10) en terecht, want dat merk gooit zijn naam al jaren te grabbel. Sinds zij de VUW zijn gaan maken is het bergafwaarts gegaan. Het toestel wordt al niet meer gemaakt, maar alle vervangers zijn niet veel beter gebleken. Ze zijn altijd lek.
Misschien ook iets om in de test mee te nemen. Misschien moet de consumentenbond de ketels ook daadwerkelijk eens een jaartje laten draaien in plaats van alleen de technische gegevens en de adviesprijzen uit de folders met elkaar vergelijken.

Ook wijst de consumentenbond de lezer op het feit dat je een ketel bij een webwinkel of een groothandel kan kopen. Doe dat vooral. Koop bijvoorbeeld een Atag, Itho, of Daalderop zo los over de toonbank en laat hem door Beun de Haas ophangen. Leuk! U hoeft sowieso niet lang op een storing te wachten en die komt Beun niet voor u oplossen. Dan moet u toch een erkend installateur bellen, maar die is niet wettelijk verplicht de garantie voor u af te handelen. Bij de eerste storing, in garantietijd, bent u uw voordeeltje al kwijt en vervolgens heeft u bij herhaalstoringen telkens weer het zelfde probleem. Eerst betalen en garantie achteraf. Atag en garantie is bijna als vloeken in de kerk. Atag bepaald namelijk of iets onder garantie valt of niet, ookal zit u nog binnen de garantietermijn en bij de geringste twijfel over juist installeren van de ketel is het oordeel: geen garantie. Koop uw ketel niet los, tenzij u wel van een gokje houdt.

Er zijn al heel wat mensen het schip in gegaan door de tests van de C.B.
Zorg dat u daar niet bij hoort! Vraag advies bij onafhankelijke installateurs. Zij weten wat in praktijk het beste toestel is. U zal zien dat zo’n installateur nooit een Atag zal aanraden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Erix,

Ik deel jouw mening niet echt met betrekking tot Atag, al helemaal niet wat betreft de storingen.
Ik denk dat men geen uitstoot meet als er sprake is van een storing.
De meting zal waarschijnlijk plaats vinden als het toestel in bedrijf is.
Als je in die 23 jaar iets opgestoken zou hebben dan weet je ook dat de KK niet zo'n fantatisch ding is.
Valt uw keteltje uit op vrijdag en moet er wat besteld worden?, zorg voor voorraad.
Het verhaal over beun de haas is de spijker op zijn kop, maar helaas zijn we nederlanders en blijven we zuinig en spinnen de webwinkels hier garen bij.
Problemen met de garantie van Atag ken ik ook niet, maar als je net zo praat als je schrijft dan maak je vrienden.

Vriendelijke groeten.

Eric zei

Nogmaals, na 23 jaar weet ik inderdaad dat je ATAG links moet laten liggen. Voorraad? Twee keer storing in een week aan twee nieuwe a-series en onderdelen zijn zelfs niet eens leverbaar!! De KK niet fantastisch? Het is een prima ding. de consumententest is een stuk minder fantastisch. Het is duidelijk dat u een stuk minder goed onderlegd bent, wat betreft cv techniek. De garantie van atag geldt alleen als je als installateur lid van hun "sekte" bent. Zo niet, dan kan jouw klant naar de garantie fluiten.