donderdag 23 april 2009

Wereld Eirikr Dag


Het was gisteren de Dag van de Aarde. Morgen is het wereldproefdierendag. Men verzint tegenwoordig zo’n beetje overal een werelddag voor, of de reden daarvoor nou goed is of niet. Er is een Werelddag van het boek en de auteursrechten (23 april), een Werelddag van de Migranten en Vluchtelingen (14 jan.), Werelddag van de Stem (16 april), een Werelddag van Verzet tegen extreme armoede (17 okt.), een Werelddag van de Geestelijke Gezondheid (10 okt.), Werelddag van het Zicht (9 okt.), werelddag van de animatie (28 okt.), werelddagen voor de man, vrouw, secretaresse, leerkrachten en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik ga ze niet allemaal opnoemen hoor, maar aangezien het heel normaal is om ergens een werelddag voor uit te roepen heb ik besloten om 27 augustus uit te roepen tot Wereld Eirikr Dag, met als doel het belang te onderstrepen van het behoud van de namen Erik, Eric, Erica, of Erika, allen verbasteringen van het Noorse Eirikr.

Eric of Erik wordt bijna niet meer als jongensnaam gekozen en dat is bedroevend nieuws. In 2008 is de naam volgens zeggen, ik weet niet hoe ze dat tellen, slechts aan 13 Nederlandse jongens gegeven. Wij Eirikrs staan nu op een schamele 885ste plaats in de ranglijst van jongensnamen. Schande zeg ik u!

Zelfs als ik aanstaande moeders en vaders een suggestie doe voor een leuke naam voor hun kindje, kiezen ze toch voor Pepijn (leuk knulletje hoor, daar niet van) of Thomas of Job, Jip, Jap, Jup, of weet ik veel wat. Erica is een prachtige meisjesnaam, maar nee, we noemen ons kind Jolijt (ook leuk), of Sanne en ga zo maar door. Maar waarom nou geen Eric of Erica? De naam Eric of Erik heeft een prachtige, krachtige betekenis. In het Germaans betekent het Eervolle Heerser, in het Scandinavisch De Enige Machtige.

Ha, daar wordt u wel even stil van, hè? De naam komt al sinds het jaar 1400 in Nederland voor. Ouderwets? Nou, de naam Jan is al veel ouder (het jaar 400) en nog altijd populairder dan Eric. Het zou niet moeten mogen. Als je nou nog je kind Jan noemt, heb je echt een gebrek aan fantasie.

Eirikrs zijn slim. Zij moeten daardoor ook altijd voor anderen denken. Voor hun kinderen, voor familie, vrienden, buren, collega’s. Kom met je relatie-, arbeids- en gezondheidsproblemen bij Eric. Overal weten zij een oplossing voor, zo lijkt het en zo schijnt men ook te denken. Hoewel soms met tegenzin nemen zij meteen het voortouw en leiden het Vikingschip door de storm. Misschien is hij daarbij wat autoritair, maar als je daar niet tegen kan had je het maar niet aan hem over moeten laten.

Laten wij eens in de geschiedenis duiken. Eirikr was een Noorman, die op IJsland ging wonen en daar vandaan moest vluchten omdat hij iemand de hersens in had geslagen. Hij werd ook wel Erik de Rode genoemd. Erik voer westwaarts en ontdekte rond het jaar 1000 Groenland, waar hij twee nederzettingen stichtte. Ja ja, ga daar maar eens aan staan. En dan krijgt Columbus wel een Columbusdag, BAH! Niks Columbus, want het was Erik’s zoon Leif Eriksson die even later Amerika ontdekte en het Vinland (Wijnland) noemde. Ik bedoel maar, nog nooit van ene Erik gehoord en BAM, daar hebben we Groenland en Vinland. Heel veel sportmensen heten Erik, Eric of Erica. Zo is daar Breukink, Zabel, Terpstra, Pieters, Nevland, Vanderaerden, Hoeksema, Cantona, Dekker. Er zijn schakers, politici, muzikanten, acteurs, auteurs, maar wij Nederlanders noemen ons kind geen Eric meer.

En daarom roep ik 27 augustus uit tot Wereld Eirikr Dag! Om deze prachtige, krachtige Noord Europese naam weer een boost te geven. Tegen die tijd zorg ik voor buttons met “Say it loud, I’m Eric and I’m Proud!” of “Zeg het hard: Ik heet Eric en niet Bart!” of “Eric is Beautiful!” of “Eric is ook Leuk!”. Alle Erica’s, Erika’s, Erikken of Eric’s worden dan in het zonnetje gezet. Ik sta open voor suggesties en vooral voor eventuele sponsors.

Eirikrs V/M verenigt u! Laten we er een wereldse dag van maken.


Geen opmerkingen: